لوله کشی آب ساختمان از اساسی ترین موارد قابل توجه در جریان احداث ساختمان است که راه رسیدن آب شهری از کنتور مجتمع به شیر آب در ساختمان را لوله کشی آب ساختمان می نامند، تعمیر و بازسازی لوله کشی آب ساختمان پس از اتمام کار بسیار سخت است به همین علت حائز اهمیت است

 

که لوله کشی به بهترین نحو صورت گیرد این لوله کشی را می توان به روش ها و راه های مختلف اجرا کرد همچنین لوله کشی با ابزار و آلت های مختلفی انجام می گیرد که در مقاله ابزار لوله کشی ساختمان به آنها اشاره شده است.

حتماً مطالعه کنید: مقاله لوله کشی آب سرد و گرم ساختمان

اصول اجرایی لوله کشی آب ساختمان

در ادامه به بررسی اصول اجرایی لوله کشی آب ساختمان می پردازیم. مواردی از مجموعه اصول اجرایی لوله کشی آب سرد وآب گرم در زیر بررسی می شود. برای مطالعه کامل این اصول توصیه می شود که به نشریه شماره 128-2 سازمان مدیریت و برنامه ریزی تحت عنوان ((مشخصات عمومی تأسیسات مکانیکی ساختمان ها)) مراجعه فرمایید.

شکل 1 لوله کشی آب ساختمان اجرا شده توسط همکاران واحد فنی

 شکل 1 لوله کشی آب ساختمان اجرا شده توسط همکاران واحد فنی

  • نصب کنتور، شیرفلکه، شیر یکطرفه بعد از کنتور و گرفتن انشعاب از لوله اصلی آب شهر به عهده سازمان آب منطقه ای است. نصب کنتور معمولا در داخل ساختمان یا در داخل حیاط بعد از در ورودی انجام می شود تا دسترسی آسانی برای مأمورین سازمان آب فراهم شود.
  •  اجرای اتصال لوله کشی آب بهداشتی داخل ساختمان به کنتور جز وظایف مالک ساختمان است.
  • توصیه می شود یک شیر فلکه و یک شیر یکطرفه و مهره ماسوره با دریچه فرعی نیز در ابتدای مسیر لوله کشی آب ساختمان نصب شود تا در مواقع لزوم از این شیر دریچه فرعی به منظور باز و بسته کردن استفاده شود.
  •  پس از شیرفلکه فرعی، باید نسبت به نصب یک شیر برای تخلیه آب لوله های داخل ساختمان اقدام کرد.
  • فرآیند لوله کشی باید راست، صاف و تا آنجا که مقدور است مستقیم و در خطوط موازی با دیوارها، سقف ها و کف های ساختمان عملیاتی شود. تغییر مسیر لوله کشی باید با زاویه قائمه همراه باشد مگر در مواردی که در نقشه جزئیات آن نشان داده شده باشد.
  •  خطوط لوله در لوله کشی آب ساختمان، در هرگروه لوله، باید با هم موازی و نزدیک هم باشند. فاصله لوله ها از هم و از سطوح ساختمان باید به اندازه ای باشد که دسترسی به شیرها و تعمیر، تعویض و تنظیم آنها، اجرای کامل عایقکاری و همچنین بازرسی و رفع عیب لوله ها به آسانی امکان پذیر باشد.

لوله کشی آب 28ساختمان

شکل 2 لوله کشی مطمئن آب ساختمان می تواند جلوی هزینه های بعدی را بگیرد

  • خطوط لوله نبایستی از کانال هوا، داخل دودکش، چاه آسانسور، اتاق تابلوی برق و اتاق ترانسفورماتور عبور کند.
  •  به هیچ وجه نباید خطوط لوله از پنجره ها، درها و دیگر بازشوهای ساختمان عبور کند. اگر عبور لوله از مقابل این بازشوها جلوی باز و بسته کردن پنجره ها و درها و یا رفت وآمد را بگیرد، باید از این کار پرهیز کرد.
  • قبل از اجرای کار، نقشه ها بایستی مورد بازبینی پیمانکار قرار گیرد و با توجه به آن مناسب ترین مسیرها برای خطوط لوله انتخاب شود و در نهایت به تأیید دستگاه نظارت برسد.
  • پیمانکار موظف است نقشه ها و مشخصات فنی، نقشه های جزئیات و اطلاعات مربوط به محل نصب و چگونگی اتصال لوله به لوازم بهداشتی و دیگر مصرف کننده های آب سرد و آبگرم مصرفی را مورد ارزیابی و کنترل قرار دهد و در نقشه های کارگاهی چگونگی اتصال لوله ها به این لوازم بهداشتی را مشخص کند و در قدم بعدی جهت تأیید دستگاه نظارت بفرستد.

شکل 3 نمایی از اجزای سیستم لوله کشی آب ساختمان

شکل 3 نمایی از اجزای سیستم لوله کشی آب ساختمان

  • پیمانکار باید، قبل از اجرای کار، محل و اندازه سوراخ های مورد نیاز برای عبور لوله ها را در کف، سقف و دیوار، در نقشه های کارگاهی، مشخص کند و سپس برای تأیید دستگاه نظارت بفرستد.
  • قبل از شروع بازرسی، آزمایش و تأیید خطوط لوله کشی، باید از عایق کردن، رنگ کردن، پوشاندن و یا دفن کردن آن پرهیز شود.

شکل 4بخشی از سیستم لوله کشی آب ساختمان که توسط تکنسین های همکار اجرا شده است

شکل 4بخشی از سیستم لوله کشی آب ساختمان که توسط تکنسین های همکار اجرا شده است

  • دهانه های باز لوله های توزیع آب سرد و آب گرم مصرفی، که ادامه فرآیند لوله کشی آنها به اجرا های بعدی موکول می شود و یا اینکه بعدها باید اتصال آنها به لوازم بهداشتی و دیگر مصرف کننده های آب برقرار شود، بایستی بلافاصله با درپوش موقت مسدود گردد.
  • در هنگام وقفه پیش آمده در کار نصب، چه در پایان هر روز کار و چه در آغاز هر تعطیلی موقت کارگاه، باید نسبت به بستن دهانه های باز لوله ها با درپوش موقت اقدام کرد.
  • جنس درپوش موقت ممکن است از فولاد یا مس باشد. توجه شود که استفاده از درپوش های چوبی، کاغذی یا پارچه ای و مواد مشابه تحت عنوان درپوش موقت مجاز نیست.
  • مسوولیت هر آسیبی که بر اثر ورود مواد خارجی، ناشی از به کارگیری درپوش های غیر قابل قبول به داخل لوله ها، به تأسیسات بهداشتی یا ساختمان وارد شود، بر عهده پیمانکار است.

لوله کشی آب ساختمان 29

شکل 5 تکنسین در حال انجام بخشی از فرآیند لوله کشی آب ساختمان

روشهای لوله کشی آب داخل واحد ساختمان به شرح زیر می باشد:

  1. لوله کشی آب به روش انشعابی
  2. لوله کشی آب به روش کلکتوری

اجازه دهید قبل از توضیح در مورد این روشها به لوله کشی پیش از رسیدن به داخل واحدها اشاره کنیم.

لوله کشی آب رایزرها

لوله هایی که مسئولیت انتقال آب از کنتور تا ورودی واحدهارا دارند را رایزر آب می نامند.

رایزرها را نیز می توان با لوله های پلیمری و لوله های 5لایه اجرا کرد ولی عموما اگر لوله کشی واحدها با لوله های پلیمر باشد رایزرها نیز از جنس پلیمر اجرا می شود و اگر از جنس 5لایه باشد رایزرها نیز از جنس 5لایه می شود.

بهترین روش کشیدن لوله رایزر بدین شکل می باشد که یک لوله اصلی با سایزی بزرگتر از سایز ورودی هر واحد بعد از گذاشتن محل انتظار پمپ و منبع به پشت بام برود و از بالا به پایین رایزرهای فرعی برای هر واحد تقسیم شود.

لوله اصلی بعد از رفتن به پشت بام به یک کلکتوری که ساخته شده است وصل می شود و از هر خروجی کلکتور یک لوله با سایز 25 یا 32 میلیمتر بستگی به مساحت هر واحد به داخل واحد سرازیر می شود.

این نوع لوله کشی به دلیل اینکه آب از بالا به سمت پایین سرازیر می شود با کمک فشار جاذبه تمامی واحدها فشار آب خوبی را دارا هستند.

لوله کشی آب ساختمان با توجه به نوع کاربری ساختمان (تجاری، مسکونی و...) می تواند متغیر باشد، همچنین تعداد طبقات ساختمان و واحدهای موجود در آن در لوله کشی آب سرد و گرم ساختمان و حتی لوله کشی فاضلاب آن موثر است و براساس این معیارها نقشه لوله کشی تهیه می شود.

روش انشعابی:

لوله کشی آب به روش انشعابی بدین شکل می باشد که یک لوله اصلی در ساختمان کشیده می شود و مسیر های انحرافی هر کدام از این لوله انشعاب می گیرند. یا بدین معنی می باشد که یک لوله اصلی در ساختمان کشیده می شود و تمامی سرویسها و فضاهایی که به آب نیاز دارند به این لوله وصل می شوند و توسط یک شیر فلکه قطع یا وصل می شود. این روش را می توان با لوله های 5لایه و لوله های پلیمری اجرا کرد.

شکل 6 لوله کشی انشعابی اجرا شده توسط گروه تاسیسات 24 ساعته

شکل 6 لوله کشی انشعابی اجرا شده توسط گروه تاسیسات 24 ساعته

روش کلکتوری:

در لوله کشی آب به روش کلکتوری یک کلکتور که در جعبه کلکتور قرار میگیرد، تعبیه می شود و برای هر فضایی که به آب نیاز دارد، برخلاف لوله کشی انشعابی که یک لوله مشترک کشیده می شود، یک لوله اختصاصی برای هر مصرف کننده کشیده می شود. لوله کشی کلکتوری را فقط با لوله های 5لایه اجرا می کنند.

جهت مطالعه بیشتر به مطلب لوله کشی آب به روش کلکتوری نگاهی بیندازید و فیلم نحوه اتصال لوله پنج لایه به کلکتور را ملاحظه کنید.

شکل 7 لوله کشی به روش کلکتوری

 شکل 7 لوله کشی به روش کلکتوری

مزایا و معایب روش انشعابی در مقایسه با روش کلکتوری

مزایا:

  • قیمت مناسبتر اجرای روش انشعابی
  • سرعت بالاتر در اجرای کار
  • استفاده کمتر از لوله و اتصالات
  • صرف هزینه کمتری برای لوله و اتصالات

معایب روش انشعابی نسبت به روش کلکتوری

  • استفاده از لوله های پلیمر و امکان صحیح کار نکردن مجری و افت فشار به دلیل کم شدن مقطع لوله در اثر جوش دادن نامناسب لوله و اتصالات
  • فشار کمتر آب نسبت به روش کلکتوری
  • عمر و بازدهی کمتر نسبت به روش کلکتوری (به دلیل استفاده لوله های 5لایه در روش کلکتوری)
  • ضعف لوله های پلیمری در مقابل گرمای زیاد آب گرم در صورتی که انشعابی با لوله های پلیمر اجرا شود.

به طور کلی لوله کشی آب به روش کلکتوری که با لوله های 5لایه اجرا می شود دارای مزیتهای بیشتری نسبت به روش انشعابی می باشد. پس این نوع لوله کشی را برای اجرا بیشتر توصیه می کنیم.

 

حتما مطالعه کنید روش لوله کشی ساختمان

قابل ذکر است که علاوه بر لوله کشی آب سرد و گرم ساختمان که در مطلب فوق توضیح داده شد انجام لوله کشی برای خروج فاضلاب نیز ضروری است به همین جهت مقاله لوله کشی فاضلاب در سایت قرار داده شده است.

نکات لوله کشی آب ساختمان

شکل 8 بخشی از لوله کشی آب ساختمان

 شکل 8 بخشی از لوله کشی آب ساختمان

  • هیچ یک از لوله کشی ها و دیگر اجزای تاسیسات بهداشتی، جز کفشوی یا حوضچه و پمپ کف چاه آسانسور نباید داخل چاه یا اتاق ماشین های آن نصب شود.
  • لوازم بهداشتی و لوله کشی های مربوط به آنها باید طوری استقرار یابند و نصب شوند که مانع باز و بسته شدن عادی در و پنجره ها نشوند.
  • سطوح داخلی کف و دیوار فضایی که در آن توالت نصب می شود، باید صاف، قابل شست شو و غیر قابل نفوذ آب باشد.
  • وارد کردن و ریختن هرگونه خاکستر، مواد نیمه سوخته، مواد پارچه ای، مواد سمی، مواد قابل اشتعال، نفت، چوب، محلول اسیدی و غیر قابل انحلال به لوله کشی فاضلاب بهداشتی ساختمان و شبکه لوله کشی فاضلاب شهری ممنوع است.
  • لوله فتینگ و دیگر اجزای لوله کشی پلاستیکی که در لوله کشی آب مصرفی ساختمان به کار می روند باید استاندارد باشند و دارای گواهی آزمایش باشند.
  • لوله هایی که از زیر یا داخل یا پی یا دیوار باربر ساختمان عبور می کنند باید دربرابر شکسته شدن بر اثر ضربات احتمالی حفاظت شوند.
  • سطح خارجی لوله ها باید دربرابر خوردگی با اندود و روکش های مقاوم در برابر خوردگی حفظ شوند.
  • عبور لوله ها از دیوارها و تیغه ها، سقف و کف باید از داخل غلاف صورت گیرد و فاصله بین سطح خارجی لوله و سطح داخلی غلاف باید با مواد قابل انعطاف پر شود.
  • بریدن، شکافتن یا سوراخ کردن دیوار برای عبور لوله ها مجاز نیست مگر اینکه از قبل در نقشه لوله کشی لحاظ شده باشد.
  • پس از لوله گذاری باید اطراف لوله ها را با خاک نرم به طور یکنواخت و متعادل پر کرد تا لوله درراستای محور خود ساکن نگه داشته شود.

 

یکی از خدمات گروه تأسیسات 24 ساعته اجرای لوله کشی آب به روش های مختلف و متناسب با محل انجام پروژه می باشد. همین حالا با ما تماس بگیرید تا ضمن برخوردی از مشاوره و بازدید رایگان از محل پروژه، کار شما توسط بهترین و سریعترین اکیپ های تاسیساتی مستقر در تمام مناطق شهر تهران و زیر نظر کارشناسان فنی و متخصص اجرا گردد.

 

چرا کارتان را به ما بسپارید؟

  1. بازدید و مشاوره رایگان توسط مجریان با سابقه
  2. نظارت پروژه توسط کارشناس فنی مجموعه ی ما از ابتدا تا اتمام پروژه و پشتیبانی 24ساعته
  3. عدم نگرانی بابت حاضر نشدن اکیپ های اجرایی که چند کار همزمان قبول میکنند و متاسفانه سرموقع تحویل نمی دهند.

 

اشتراک گذاری این صفحه