در ادامه مطلب تعمیر لوله کشی فاضلاب این بار قصد داریم تا در خصوص تعویض لوله کشی فاضلاب چدنی مطالبی را بیان کنیم.

 

مقدمه:

لوله کشی فاضلاب به دو صورت لوله کشی فاضلاب از نوع زیر سقفی و لوله کشی فاضلاب از نوع سنتی یا کف خواب در ساختمان ها قابل اجرا است.

جدای از نوع لوله کشی فاضلاب نوع لوله ای که در این کار مورد استفاده قرار می گیرد نیز دارای تنوع بیشتری است.

به همین علت می توان از لوله های چدنی، لوله های فلزی، لوله های پلی اتیلن، لوله های پلیکا و لوله های پوشفیت به عنوان انواع لوله قابل استفاده در لوله کشی فاضلاب ساختمان یاد کرد.

استفاده از لوله های چدنی همانطور که در ابتدای لیست هم ذکر شده از قدمت بیشتری نیز برخوردار است و بیشتر در ساختمان های ساخت قدیم از این نوع لوله در سیستم فاضلاب ساختمان ها استفاده می شد.

اما امروزه استفاده از این نوع لوله بنا به دلایل زیر به اندازه چشمگیری کاهش پیدا کرده است.

هرچند هنوز هم ساختمان هایی وجود دارند که بنا به صلاح دیده صاحب خانه یا فرد لوله کش از لوله های فاضلابی چدنی در لوله کشی فاضلاب ساختمان استفاده می کنند.

 

معایب لوله های چدنی:

  1. وزن بسیار بالای لوله:

این مشکل در زمان نصب لوله می تواند بسیار مهم باشد. زیرا وزن بالای لوله سختی کار نصب و اتصال آن را در پی خواهد داشت.

از طرفی این مسئله لزوم بهره گیری از افراد متخصص برای نصب لوله های چدنی را بیشتر مشخص می کند. زیرا لوله ها باید در فواصل طولی منظم با بست های مطمئن مهار شوند.

  1. شکنندگی:

لوله های چدنی بسیار قوی و قابل اعتماد هستند، اما اگر ضربه محکمی به بدنه لوله وارد شود لوله به راحتی می شکند.

اهمیت این موضوع بیشتر در خصوص لوله های فاضلابی خارج از ساختمان که تا چاه تخلیه فاضلاب هدایت می شوند، احساس می شود چون احتمال شکسته شدن لوله به دلیل تردد ماشین آلات سنگین از روی آن وجود دارد.

  1. قیمت بسیار بالا:

لوله های چدنی از خانواده لوله های آهنی هستند و با توجه به قیمت های روز افزون آهن در بازار قیمت خرید این لوله نیز روز به روز در حال افزایش است.

حال به غیر از هزینه های بالا به منظور تهیه لوله هزینه نصب آن نیز به دلیل سختی انجام کار بسیار بالاتر از لوله های پلاستیکی می باشد.

  1. سختی برش لوله:

برش لوله های چدنی با استفاده از قیچی های بزرگ صنعتی یا کاتر صورت می گیرد و نیازمند اندازه گیری های دقیق به منظور داشتن سطحی صاف بعد از انجام برش لوله است.

  1. دشواری نصب لوله:

روش نصب لوله های چدنی به این صورت است که لوله را داخل اتصال یا اتصال را به لوله متصل می کنند و در فضایی که لوله و اتصال به یکدیگر وصل می شوند شیاری وجود دارد که باید آن را با استفاده از کنف پر کنند.

سپس سرب را حرارت می دهند و با استفاده از سرب آب کرده داخل شیار را آب بندی کنند. همین روند کار نصب لوله های فاضلاب چدنی را بسیار سخت کرده است.

  1. خوردگی و پوسیدگی لوله:

یکی از معایب بسیار بزرگ در لوله های چدنی بالا بودن ضریب خوردگی لوله توسط مواد اسیدی موجود در فاضلاب ساختمان است.

در واقع می توان این طور گفت که علت اصلی بازسازی و تعویض لوله های چدنی به دلیل پوسیدگی لوله و خوردگی سطح داخلی آن است.

نتیجه خوردگی داخلی لوله نیز بسیار مشخص است و آن هم بروز نشتی در لوله های فاضلابی است که خود می تواند به مشکلی بسیار مهم در ساختمان منجر شود و باید بعد از آن به دنبال رفع نشتی در لوله بود.

تعویض لوله کشی فاضلاب چدنی 1

بنا به دلایل ذکر شده همانطور که گفتیم استفاده از لوله های چدنی در لوله کشی فاضلاب ساختمان ها بسیار محدود شده است.

حال اگر در سیستم فاضلاب ساختمانی از لوله های چدنی استفاده شده باشد و بعد از مدتی لوله کشی با مشکل مواجه شود تکلیف چیست؟

در این صورت دو راه برای رفع عیب به وجود آمده در لوله کشی فاضلاب چدنی ساختمان وجود دارد:

راه های رفع عیب لوله های فاضلاب چدنی:

  1. تعویض مقطعی لوله های فاضلاب چدنی
  2. تعویض کلی لوله های فاضلاب چدنی

انتخاب هر کدام از راه حل های موجود به نظر فرد صاحب ساختمان و یا تعمیرکار لوله کش ساختمان بستگی دارد.

اما ما برای اینکه شما نیز بتواند درک بهتری از راه حل های ارائه شده کسب کنید، توضیحاتی را در خصوص روند انجام و معایا و مزایای هرکدام برای شما بیان می کنیم.

 

تعویض مقطعی لوله های فاضلاب چدنی:

تعویض مقطعی لوله های چدنی با کمک لوله های پلیکا یا پوشفیت صورت می گیرد.

در این روش لوله آسیب دیده فاضلاب چدنی را در ساختمان پیدا کرده و سپس بخش آسیب دیده را از مسیر خط لوله اصلی فاضلاب جدا می کنند.

بعد از آن لوله پلیکا یا پوشفیت متناسب با سایز لوله چدنی را با کمک فیتینگ مناسب به لوله اصلی متصل می کنند

. برای اتصال لوله چدنی به لوله پلیکا باید از چسب لوله فاضلاب به میزان زیاد استفاده کرد تا دوباره لوله دچار نشتی نشود.

(جهت تهیه چسب لوله بر روی لینک خرید چسب لوله از دیجیکالا بزنید. )

البته تجربه نشان داده که می توان به منظور اتصال بهتر لوله چدنی به لوله پلیکا از مخلوط چسب تارگت و سیمان سیاه نیز استفاده کرد.

در این روش کل سیستم فاضلاب چدنی تغییری نمی کند و فقط بخش آسیب دیده تبدیل به لوله پلیکا یا پوشفیت می شود.

 

مزایای تعویض مقطعی لوله های فاضلاب چدنی:

  • انجام کنده کاری های کمتر در صورت استفاده از لوله کشی فاضلاب به روش کف خواب
  • صرف هزینه های پایین تر
  • سرعت بالای اجرای کار

 

معایب تعویض مقطعی لوله های فاضلاب چدنی:

  • بالا بودن ضریب آسیب مجدد به لوله تعویض شده
  • مناسب نبودن ساختار لوله های چدنی با لوله و اتصالات پلیکا و پوشفیت در مسیرهای افقی

 

تعویض کلی لوله های فاضلاب چدنی:

در این روش بعد از مشاهده وجود مشکل در سیستم لوله کشی فاضلاب چدنی ساختمان کل لوله های فاضلاب چدنی در ساختمان تعویض می شوند.

برای انجام این کار باید کل مسیر لوله کشی فاضلاب از قبیل لوله های افقی و لوله های عمودی را با لوله جدید پلیکا یا پوشفیت تعویض کرد.

به همین دلیل کل لوله های فاضلاب چدنی در ساختمان جمع آوری شده و سپس اگر قرار باشد که از لوله پلیکا استفاده شود باید لوله ها را با استفاده از چسب مخصوص لوله به یکدیگر متصل کنیم.

اما در صورت استفاده از لوله های پوشفیت دیگر نیازی به چسب هم برای اتصال لوله ها نیست. چرا که لوله های پوشفیت توانایی قفل شدن در یکدیگر را دارند و حلقه اورینگی دور لوله سبب آب بدی این اتصالات خواهد شد.

تعویض لوله کشی فاضلاب چدنی 2

مزایای تعویض کلی لوله کشی فاضلاب چدنی:

  • اطمینان از نتیجه نهایی کار
  • کاهش ضریب وارد شدن خسارات بیشتر به ساختمان
  • نصب بسیار راحت لوله های پلیکا و پوشفیت در مقایسه با لوله های چدنی

 

معایب تعویض کلی لوله های فاضلاب چدنی:

  • هزینه بالای انجام کار
  • لزوم انجام کنده کاری
  • صرف وقت بیشتر

 

نتیجه گیری:

با توجه به مزایا و معایب ذکر شده در قسمت فوق بهترین راه برای انجام تعویض لوله کشی فاضلاب چدنی در ساختمان این است که با توجه به نوع ساختمان روند تعویض لوله های چدنی را در ساختمان انجام دهید.

در این صورت می توان گفت اگر قصد بازسازی کلی ساختمان را دارید، بهتر است تعویض کلی لوله های چدنی را در ساختمان انجام دهید.

اما از طرفی ممکن است بعد از بررسی لوله ها مشخص شود که لوله های چدنی به شدت دچار آسیب شده اند. در این صورت باید تمامی سختی کار و هزینه های بالای انجام آن را قبول کرد تا هر چه زودتر مشکل لوله ها رفع شوند.

در غیر این صورت ممکن است با انجام تعویض مقطعی لوله های چدنی بعد از مدتی دوباره لوله ها دچار خوردگی و نشتی شوند و این بار باید هزینه های بیشتری را در خصوص تعویض لوله ها پرداخت کنید.

بنابراین پیشنهاد ما به شما این است که با توجه به حساسیت بسیار بالای سیستم فاضلاب در ساختمان و ارتباط مستقیم آن با آسایش و سلامت ساکنین، اگر سیستم لوله کشی فاضلاب چدنی در ساختمان شما دچار مشکلاتی از قبیل پوسیدگی و نشتی شده است یک بار برای همیشه این مشکل را رفع کنید.

که با توجه به مطالب فوق می توان گفت تنها راه تضمینی در خصوص بازسازی لوله های فاضلاب چدنی تعویض کلی لوله ها و استفاده از لوله های پلیکا و پوشفیت به جای آن است.

اگر در این خصوص نیاز به مشاوره و بازدید رایگان دارید، می توانید همین الان با گروه تاسیسات 24 ساعته تماس بگیرید تا همکاران متخصص ما شما را راهنمایی کنند و سفارش شما جهت تعویض لوله کشی فاضلاب چدنی را ثبت کنند.

 

ضمانت جبران خدمات

تمامی خدمات مجموعه ما دارای ضمانت می باشد.

اگر به هر دلیلی مجری کار را به درستی انجام نداد و یا در زمان گارانتی پس از تحویل کار دوباره مشکل ایجاد شد، تاسیسات 24 ساعته متعهد به انجام صحیح توسط همان مجری یا ارسال متخصص دیگر بدون دریافت هزینه اضافه می باشد.

اشتراک گذاری این صفحه