قبلا به طور جداگانه در مورد تعویض بلبرینگ و تعویض کاسه نمد پمپ آب خانگی توضیحاتی را بیان نموده ایم و اکنون قصد داریم تا در مورد تعویض پروانه پمپ آب خانگی مطالبی را به شما ارائه دهیم.

 

تعویض پروانه پمپ آب خانگی 1

شما می توانید برای مطالعه توضیحات ارائه شده در زمینه تعویض بلبرینگ پمپ آب خانگی و همچنین تعویض کاسه نمد پمپ آب خانگی بر روی آن ها کلیلک کنید.

همانطور که در مقاله اجزای تشکیل دهنده پمپ آب خانگی به اختصار بیان کردیم، یکی از اجزای بسیار مهم و تاثیر گذار در روند کار پمپ آب خانگی پروانه پمپ آب است.

 

پروانه پمپ آب چیست؟

پروانه در واقع بخش چرخنده در پمپ های سانتروفیوژ است که از پره ها و یا تیغه هایی تشکیل شده است که به واسطه چرخش این پره ها آب در داخل پمپ آب حرکت می کند.

پره های پروانه به شافت متصل هستند. وقتی پروانه شروع به چرخش می کند، انرژی الکتریکی وارد شده از موتور پمپ آب خانگی را به انرژی جنشی جریان آب تبدیل می کند.

تعویض پروانه پمپ آب خانگی 2

نحوه حرکت جریان آب در داخل پروانه پمپ آب

پروانه جز جدایی ناپذیر و بسیار مهم در اجزای پمپ آب خانگی است، چرا که این قطعه سبب ایجاد شتاب توسط پره هایش برای حرکت جریان آب در پمپ آب می شود.

طراحی پروانه ها به عنوان عامل اصلی در تصمیم گیری در مورد کارایی یک پمپ در نظر گرفته می شود.

 

انواع پروانه در پمپ آب:

دو نوع پروانه وجود دارد: پروانه ی جریان محوری و پروانه ی شعاعی.

  • در پروانه محوری، آب به طور محوری به طرف شفت حرکت می کند.
  • در پروانه جریان شعاعی، آب به طور عمود به طرف شفت حرکت می کند.

پروانه های محوری معمولا برای جریانات بالا و فشار کم استفاده می شوند، در حالی که پروانه های شعاعی اغلب در پمپ های سانتریفوژ تقسیم شده چند مرحله ای استفاده می شود.

پروانه ها نیز به پروانه های باز و بسته تقسیم بندی می شوند.

پروانه باز دارای تنها یک پوشش است و لبه ها پروانه در طرف دیگر قرار دارند. اما پروانه بسته، که اغلب به نام پروانه ی دوقلو نام گذاری می شود، دارای سقف در هر دو طرف لبه است.

تعویض پروانه پمپ آب خانگی 3

در این تصویر انواع پروانه در پمپ های آب خانگی را مشاهده می کنید.

پروانه های باز به طور کلی فقط برای پمپ های آب تک مرحله ای گریز از مرکز مکش استفاده می شوند، در حالی که پروانه های دو طرفه در پمپ های سانتریفیوژ چند مرحله ای به بالا استفاده می شوند.

پروانه ها را همچنین می توان براساس نوع مکش آنها طبقه بندی کرد:

  1. پروانه ی تک مکشی، که مایع به مرکز پره ها از یک جهت وارد می شود.
  2. در حالی که، در پروانه دومکشی، آب به طور همزمان به مرکز پره پروانه از هر دو طرف وارد می شود.

 

جنس مواد تشکیل دهنده انواع پروانه در پمپ آب:

پمپ های سانتریفیوژ صنعتی عمدتا از فولاد یا فولاد ضد زنگ ساخته شده اند.

در حالی که بعضی از پمپ های درجه پایین ترکه برای مصارف خانگی مورد استفاده قرار می گیرند، از مواد برنجی یا برنزی و برخی از نوعی پلاستیکی ساخته شده اند.

در هنگام خرید پمپ آب باید به جنس پروانه بسیار دقت کرد چرا که مواد پروانه ها در معرض انواع خوردگی، فرسایش، کاویتاسیون و سایش عمومی قرار می گیرند.

برای آگاهی از جنس پروانه انواع پمپ ها بر روی لینک پمپ آب در سایت دیجیکالا بزنید، سپس پمپ مورد نظر خود را انتخاب کنید؛ در قسمت مشخصات، جنس پروانه نوشته شده است.

 

چه عواملی سبب خرابی پروانه در پمپ آب خانگی می شوند؟

تعویض پروانه پمپ آب خانگی 4

همانطور که در قسمت بالا ذکر شد، یکی از مهمترین دلایل خرابی پروانه در پمپ آب خانگی به دلیل بروز خوردگی یا کاویتاسیون است. حال این اتفاق چگونه رخ می دهد؟

کاویتاسیون یا خوردگی زمانی رخ می دهد که سرعت حرکت آب در داخل پمپ آب کاهش پیدا می کند، در این حالت آب به دلیل کاهش فشار شروع به تبخیر شدن می کند که نتیجه آن تشکیل حباب هایی در سطح پروانه داخل پمپ آب خانگی است.

ترکیب سرعت تبخیر آب و ترکیدن حباب های آب، سبب ایجاد خوردگی در پروانه و بدنه پمپ آب خانگی می شود.

به همین علت است که انتخاب پروانه ای با جنس مقاوم در برابر خوردگی می تواند این رخ داد رایج را در پمپ های آب خانگی کاهش دهد.

از این رو در بسیاری از پمپ های آب خانگی از پروانه هایی از جنس پلاستیک استفاده می شود، چرا که میزان فشار و سرعت آب در ساختمان ها بیشتر مواقع پایین است.

اما پروانه های پلاستیکی هم با گذشت زمان و استفاده مداوم در پمپ آب خانگی دچار پوسیدگی شده و سطح پروانه خورده شده و دیگر کارایی قبل را ندارد .از طرفی خشکی پروانه نیز سبب آسیب دیدن آن خواهد شد.

یکی عامل مهم دیگر در بروز مشکل در پروانه پمپ آب خانگی این است که اگر پروانه از نوع پلاستیکی باشد می تواند در اثر ورود قطعه ای از زباله به داخل ورودی پمپ آب باعث شود که پروانه شکل خود را از دست بدهد.

از این رو تعویض پروانه در پمپ آب خانگی تنها راه باقی مانده برای دستیابی به راندمان بالای پمپ آب خانگی است.

بهترین راه برای جلوگیری از رخ دادن این اتفاق این است که از شیر فیلتردار در قسمت ورودی پمپ آب استفاده کنیم تا از ورود ذرات خارجی به داخل پمپ جلوگیری شود.

البته به خاطر داشته باشید که قسمت فیلتر این شیر را هم باید هر دو تا سه ماه یکبار تمیز کنید.

 

علائم نشان دهنده خرابی پروانه در پمپ آب خانگی

  • کاهش فشار آب به دلیل اینکه پروانه خراب شده و حجم کافی آب را به موتور نمی رساند تا پمپاژ کند.

  • بروز مشکل در نحوه کار موتور پمپ آب زیرا آب کافی به موتور نرسیده و موتور در اصطلاح خشک کار می کند.

  • ایجاد صدا در قسمت پروانه موتور پمپ آب

به منظور کسب اطلاعات بیشتر در خصوص افت فشار آب پمپ به دلیل خرابی پروانه پمپ بر روی لینک مقاله 10 دلیل بالا نرفتن فشار پمپ آب ساختمان + نحوه رفع آن بزنید.

برای آشنایی بیشتر با نحوه تعویض پروانه پمپ آب خانگی می توانید به مشخصات پمپ آب خانگی خود مراجعه کنید. در این برگه تمام جزییات پمپ آب خانگی شما موجود است. برای بررسی نحوه تعمیر و سرویس پمپ آب خانگی بر روی آن کلید کنید.

تعویض پروانه پمپ آب خانگی 5

در مقایسه با تعویض بلبرینگ پمپ آب خانگی بسیار ساده تر است. چرا که پروانه کاملا پشت بدنه پمپ آب خانگی قرار گرفته است.

این نکته را در نظر داشته باشید که قبل از شروع به تعویض پروانه در پمپ آب خانگی باید هر گونه اتصال به برق را در دستگاه قطع کنیم و ایمنی کار را در نظر بگیریم.

  1. برای دسترسی به پروانه پمپ آب خانگی کافی است که پیچ های بدنه پمپ آب را با کمک پیچ گوشتی باز کنید.

اگر نیاز به تهیه پیچ گوشتی دارید، راهنمای خرید بهترین پیچ گوشتی دوسو و چهارسو دستی و از همه مهمتر راهنمای خرید بهترین پیچ گوشتی همه کاره یا چندکاره را از دست ندهید.

تعویض پروانه پمپ آب خانگی 6

  1. بعد از باز کردن بدنه پمپ آب به پوشش پروانه پمپ آب خانگی خواهید رسید که برای باز کردن آن باید پیچ های اطرف آن را با ابزار مناسب باز کنید.

تعویض پروانه پمپ آب خانگی 7

  1. بعد از باز کردن پوشش اولیه پروانه به قسمت اصلی پروانه پمپ آب خانگی خواهید رسید.

تعویض پروانه پمپ آب خانگی 8

  1. باز کردن پروانه پمپ آب به سادگی صورت نمی گیرد، زیرا این قطعه به حالت پیچی بر روی محور قرار دارد.

برای باز کردن پروانه ابتدا درپوش پیچ در قسمت پشت پمپ آب خانگی را بر داشته و با پیچ گوشتی بزرگ و مقاوم پیچ را به حالت ثابت نگه می داریم و سپس همزمان با نگه داشتن پیچ در پشت پمپ آب، پروانه را برخلاف جهت بسته شدن آن تا زمان باز شدن کامل می چرخانیم.

تعویض پروانه پمپ آب خانگی 9

  1. حال می توانیم پروانه قدیمی را از پمپ آب خانگی به راحتی باز کنیم. در این قسمت کافی است که پروانه جدید را بعد از اتصال کاسه نمد به آن در جای قبلی خود قرار دهید. اگر کاسه نمد نیز دچار مشکل است، می توانید آن قطعه را نیز در این مرحله تعویض کنید.

تعویض پروانه پمپ آب خانگی 10

همانطور که در شکل مشاهده می کنید، پروانه از سمت کاسه نمد باید بر روی محور بسته شود.

برای بررسی نحوه اتصال کاسه نمد به پروانه پمپ آب خانگی مقاله تعویض کاسه نمد پمپ آب خانگی را مطالعه کنید.

  1. حال تمامی مراحل صورت گرفته برای باز کردن پروانه را به صورت بر عکس انجام می دهیم تا پروانه جدید در جای خود قرار بگیرد. برای این منظور دوباره پیچ گوشتی را در قسمت پیچ قرار گرفته در پشت پمپ آب ثابت نگه داشته و پروانه را در جهت بسته شدن می چرخانیم.

تعویض پروانه پمپ آب خانگی 11

  1. محافظ پروانه را نیز با بستن پیچ های موجود در لبه های آن بر روی پروانه قرار داده و در انتها بدنه پمپ آب خانگی را در جای خود قرار داده و پیچ های آن را نیز به خوبی محکم می کنیم.

تعویض پروانه پمپ آب خانگی 12

  1. در انتها درپوش پیچ پشت پمپ آب خانگی را در جای خود قرار داده و پمپ را به برق متصل می کنیم.

تعویض پروانه پمپ آب خانگی 13

در این مقاله سعی شد تا به ساده ترین شکل ممکن نحوه تعویض پروانه در پمپ آب خانگی را برای شما توضیح دهیم.

اگر شما هم با مشکل پروانه در پمپ آب خود مواجه هستید، می توانید از همکاران ما در گروه تاسیسات 24 ساعته بخواهید تا در اسرع وقت این قطعه را برای شما تعویض کنند.

اگر نیاز به یک تاسیساتی حرفه‌ای دارید

همین حالا درخواست خود را ثبت کنید تا مشکل تاسیساتی‌تان را در اسرع وقت برطرف کنیم

درخواست سرویسکار متخصص

 

منابع انگلیسی:

منبع 1 منبع 2 منیع 3 منبع 4 منیع 5

اشتراک گذاری این صفحه