بوستر پمپ آب در اصل نوعی پمپ تقویت کننده فشار آب و یا هر نوع سیال دیگر می باشد . هرگاه نیاز به تامین فشار آب در یک سیستم آب رسانی و پمپاژ مشهور باشد از یک سیستم بوستر پمپ استفاده می شود.

در این مقاله در خصوص مدار فرمان بوستر پمپ آب توضیحاتی برای آشنایی بیشتر ارائه خواهیم کرد.

 

نقشه مدار فرمان بوستر پمپ آب 1

مدار فرمان بوستر پمپ آب

مهم ترین قسمت یک سیستم کنترل بوستر پمپ مدار فرمان بوستر پمپ و نقشه سیم کشی و سیم بندی تابلو برق بوستر پمپ محسوب می شود.

یک طراحی خود در مدار بوستر پمپ می تواند تا حدود زیادی بر عملکرد ، استهلاک مکانیکی و الکترونیکی اجزا پمپ تاثیر مستقیم داشته باشد.

مدار فرمان بوستر پمپ یا برای سیستم های آب رسانی تعبیه می شود و یا برای سیستم های  آتش نشانی و ایمنی طراحی می شود. از این رو در پیاده سازی و طراحی یک بوستر پمپ هدف از ایجاد مدار فرمان بوستر پمپ باید مشخص باشد.

مدار فرمان بوستر پمپ آب خانگی با توجه به اینکه تقریبا در تمامی ساعات شبانه روز آب مورد نیاز است باید بر مبنای مصرف  آب در ساختمان باشد و حداکثر دبی مورد نیاز پمپ های بوستر آب رسانی ساختمان با احتساب مجموع حداکثر مصرف آب در ساختمان و این هم در اوج مصرف باید طراحی شود . 

در نتیجه مدار بوستر پمپ آب رسانی ساختمان های مسکونی و آپارتمان ها باید به نحوی طراحی شده باشند تا بوستر پمپ با میزان مصرف آب در ساختمان تناسب داشته باشد.

این در حالی است که بوستر پمپ های آب آتش نشانی  دارای مدار فرمان بوستر پمپ کاملا متفاوتی هستند و باید بر اساس حداکثر توان در زمان های حادثه طراحی شود.

در طراحی مدار فرمان بوستر پمپ آتش نشانی باید به گونه ای عمل شود که حداقل یک پمپ همیشه در حال آماده باش در سیستم قرار گرفته باشد.

مدار بوستر پمپ آتش نشانی به دلیل اینکه همیشه در حالت استند بای قرار دارد ممکن است اگر به درستی طراحی نشود در زمان مورد نیاز دست ما را خالی بگذارد از این رو باید به یک سیستم هشدار تجهیز شود تا در صورتیکه هر دو پمپ یا همه پمپ ها خراب شده و از مدار خارج شدند سیستم با آژیر و یا چراغ چشمک زنی این موضوع را نشان اعلام کند.

پمپ های بوستری که برای آتش نشانی در نظر گرفته می شود باید هر کدام به تنهایی قابلیت و قدرت لازم را برای ایجاد فشار آب لازم در شرایط اضطراری را داشته باشند.

دلیل استفاده از دو یا چند پمپ این است که ضریب اطمینان را بالاتر ببریم و نه اینکه این دو پمپ بصورت مکمل کار کنند. همین موضوع باعث می شود مدار بوستر پمپ آب رسانی با مدار بوستر پمپ آتش نشانی متفاوت طراحی شوند.

مدار فرمان بوستر پمپ ها با توجه به نیاز ساختمان و همچنین سفارش مشتری و خواست او بصورت های متفاوتی طراحی و پیاده سازی می شوند اما در حالت کلی سه دسته طراحی بوستر پمپ آب خانگی داریم:

  •  مدار فرمان بوستر پمپ آب رسانی

در بوستر پمپ های آ ب رسانی در نظر گرفته می شود که اغلب  با 2 پمپ طراحی می شوند. این نوع بوستر به دو شکل تقسیم می شوند:

  • مدار بوستر پمپ آب رسانی دور ثابت

این نوع مدار بوستر پمپ آب رسانی خیلی ساده طراحی می شوند و بصورت الکترومکانیکی و یا الکترونیکی می باشند.

در مدار فرمان بوستر پمپ دور ثابت که با دو پمپ طراحی می شوند که هر یک بر روی کلکتور اصلی خروجی خود یک پرشر سوئیچ خواهند داشت که وظیفه آن کنترل عملیات  روشن و خاموش کردن بوستر پمپ به ترتیب می باشد.

نقشه مدار فرمان بوستر پمپ آب 2

این ساده ترین شکل مدار فرمان بوستر پمپ دور ثابت است که توسط یک پرشر سوئیچ کنترل شود ولی می توان آن را به شکل کامل تری هم طراحی کرد تا در صورت خارج شدن هر یک از پمپ ها از مدار پمپ دیگر جایگزین آن شود.

نحوه عملکرد بوستر پمپ در این نوع مدار به این شکل است که جریان برق با عبور از فیوز در مدار فرمان و با کنترل فاز وارد کلید تعیین حالت شده و توسط این کلید که به کلید سلکتوری و یا تعیین حالت شهرت دارد ایجاد امکان کنترل پمپ در حالت دستی و اتومانیک می باشد.

در حالت دستی کلید با روشن و خاموش کردن کلید  مخصوص  می توان عملیات راه اندازی و توقف پمپ را بصورت دستی هدایت کرد و در حالت اتوماتیک این پرشر سوئیچ پمپ می باشد که وظیفه روشن و خاموش شدن پمپ را در اختیار دارد.

چه مدار بوستر پمپ در حالت اتوماتیک باشد و چه در حالت دستی  باید بی متال را قبل از بوبین کنتاکتور پمپ در مدار فرمان تعبیه کرد.

در روش دیگری که بریا طراحی بوستر پمپ دور ثابت در نظر گرفته می شود از یک آنالیزور مرکزی استفاده می شود.

در این مدار فرمان بوستر پمپ که نوعی روش الکترونیکی است باید همه تجهیزات و کنترل کننده ها را به یک آنالیزور  و یا یک میکرو کنترل مانند plc  وصل شود تا این آنالیزور باشد که مدار را هدایت می کند.

نقشه مدار فرمان بوستر پمپ آب 3

هر چند روش کار در این نوع مدار هم مطابق با نوع الکترومکانیکی است با یک تفاوت عمده و آن هم اینکه برای تکمیل مدار فرمان بوستر پمپ به لوازم و تجهیزات جانبی کمتری نیاز داریم . مثلا دیگر نیاز به خرید تایمر نیست اما در عوض عملکرد و برنامه ریزی بوستر پمپ دقیق تر و کامل تر خواهد بود.

  • مدار بوستر پمپ آب رسانی دور متغیر

مدار بوستر پمپ آب رسانی دور متغیر  توسط یک درایو  یا اینور تور و یا plc کار می کند.

در این نوع مدار از سنسور فشار آنالوگ یا پرشر ترانسمیتر  برای سنجش فشار کلکتور خروجی استفاده خواهد شد و با فرستادن میزان فشار  به plc یا درایو این درایو است که دستورات لازم را برای عملیات پمپ ها صادر خواهد کرد .

درایور های بوستر پمپ تخصصی هم در بازار اخیرا رونمایی شده و برخی از تولید کنندگان درایو و plc از برخی از درایو های تخصصی برای مدار فرمان بوستر پمپ دور متغیر رو نمایی کرده اند.

برای اجرای این درایو ها تنها کافی است سنسور فشار بصورت مستقیم به درایو اتصال داده شود و پمپ ها و کنتاکتورها مربوط به هر پمپ از درایو دستورات لازم را دریافت خواهند کرد.

برای طراحی  مدار فرمان بوستر پمپ با درایو به دو روش زیر عمل می شود:

  • کنترل پمپ ها به صورت دور متغیر ( 2 تا چند پمپ)
  • کنترل یک پمپ بصورت دور متغیر و یک پمپ بصورت دور ثابت

اگر بخواهیم دقت و شرایط کارکرد پمپ ها بسیار مطلوب تر و دقیق تر باشد باید از روش اول یعنی کنترل پمپ ها همه بصورت دور متغیر اسفاده کنیم هر چند هزینه این کار بسیار بیشتر خواهد بود.

نقشه مدار فرمان بوستر پمپ آب 4

در روش دوم هزینه بسیار کمتر خواهد بود و دلیل آن هم استفاده از یک تابلو و برنامه می باشد ولی اگر برنامه نویسی برای عملکرد این بوستر به خوبی انجام شود تا حدود زیادی می تواند نتیجه روش اول را از آن دریافت کرد.

ولی باید در نظر داشت در هر صورت میزان آمپر کشی  در هنگام روشن شدن، نوسان فشار در هنگام راه اندازی و ... در روش دوم هر چقدر هم که برنامه خوبی نوشته شده باشد باز هم تغییر ی نخواهد کرد.

نقشه مدار فرمان بوستر پمپ آب 5

روش کار بوستر پمپ آب رسانی دور متغیر

بوستر پمپ آب رسانی دور متغیر بیشتر مورد توجه می باشد. در ادامه روش کارکرد هر دو روش این بوستر را توضیح خواهیم داد.

در روش اول که همه پمپ ها در مدار بوستر پمپ آب رسانی با دور متغیر برنامه ریزی می شوند سنسور فشار آنالوگ یا پرشر ترانسمیتر میزان فشار را به درایو اطلاع می دهد. درایو فشار را بررسی می کند و با توجه به اختلاف آن با فشار تنظیم شده  در پارامترهای خود پمپ، یکی از پمپ ها را وارد مدار می کند.

وقتی فرکانس ولتاژ به حد نهایی برسد  اگر میزان فشار لازم تامین نشد کنتاکتور مسیر درایو پمپ را قطع می کند و کنتاکتور برقی مستقیم را وارد مدار می کند و به موازات آن کنتاکتور مسیر درایو برای پمپ دوم فعال می شود.

 در این حالت پمپ اولیه  با نهایت فرکانس و بصورت مستقیم از برق شهری تغذیه می شود و پمپ دوم بصورت دور متغیر از راه درایو کنترل می شود.

وقتی فشار آب به میزان تنظیم شده رسید  مجددا کنتاکتور پمپ دوم و کنتاکتور برق شهر  پمپ اول از مدار خارج و کنتاکتور پمپ اول وارد مدار می شود.

در مدار فرمان بوستر پمپ دور متغیر در این روش ها باید از دو کنتاکتور برای هر یک از پمپ ها استفاده شود.

همانگونه که در توضیحات ارائه شد یکی برای دور متغیر یا درایو و یکی برای اتصال به برق اصلی.

در این روش باید در نظر داشت که بهتر است پمپ ها بصورت دوره ای  با هم جا به جا شوند تا استهلاک پمپ ها کاسته شود و کارایی بالاتری را دریافت کنیم.

در روش دوم که مدار فرمان بوستر پمپ برای یک پمپ با دور متغیر و یک پمپ با دور ثابت برنامه ریزی می شود باید یکی از پمپ ها بصورت مستقیم به خروجی دراوی وصل شود و سرعت آن را درایو کنترل کند ولی پمپ دیگر با استفاده از یک کنتاکتور به برق اصلی وصل می شود و در صورت فرمان درایو وارد سیستم می شود.

با رسیدن دور پمپ اولی به حداکثر دور چنانچه فشار مورد نیاز تامین نشود و با دستور درایو پمپ های دیگر وارد مدار می شوند و با رسیدن فشار به حد لازم پمپ ها ی مستقیم در مدار باقی خواهند ماند و سرعت پمپ اول به حداقل خواهد رسید تا جایی که کارکرد آن دیگر عملا فایده ای نخواهد داشت.

در چنین حالتی پمپ های مستقیم کم کم از مدار خارج می شوند.

2-مدار فرمان بوستر پمپ آتشنشانی

بوستر پمپ آتش نشانی را باید از نوع دور ثابت در نظر گرفت. همانند بوستر پمپ آب رسانی باید مدار فرمان بوستر پمپ آتش نشانی را نیز به دو روش طراحی کرد:

  • مدار فرمان بوستر پمپ آتش نشانی دور ثابت با یک کنترل کننده مرکزی یا plc
  • مدار فرمان بوستر پمپ آتشنشانی دور ثابت الترومکانیکی

مدار فرمان بوستر پمپ آتش نشانی دور ثابت با کنترل کننده مرکزی  همانند مدار فرمان بوتسر پمپ آب رسانی از نوع ثابت است فقط باید به شکل متفاوتی برنامه دهی شود تا عملکرد متفاوتی داشته باشد.

در روش دوم ولی ماجرا متفاوت است. در این نوع  بوستر همه پمپ ها بصورت مجزا برنامه ریزی می شوند و به شکل مستقل کار می کنند و تنها زمانی که هر دو پمپ خراب می شوند باید یک سیستم هشدار دهندده فعال شود.

در بوستر پمپ آتش نشانی باید از یک جوکی پمپ (Jockey pump) برای تامین فشار لازم در صورت بروز نشتی و یا مصرف کم استفاده شود. این مدار باید به شکلی برنامه ریزی شود که با ورود پمپ اصلی به مدار جوکی پمپ از مدار خارج شود.

برای طراحی بوستر پمپ باید حتما از گروهی متخصص و حرفه ای کمک گرفته شود و حتی عیب یابی و تعمیر این نوع پمپ ها هم از افراد عادی بر نمی آید.

گروه تاسیسات 24 ساعته در تمامی ساعات شبانه روز آماده ارائه خدمات و راهنمایی های لازم به هم وطنان عزیز می باشد.

اشتراک گذاری این صفحه