در مقاله ای با عنوان شوفاژخانه چیست با شوفاژخانه آشنا شدید.

در این بخش تلاش خواهیم کرد که جزئیات بیشتری را از چگونگی فعالیت سیستم شوفاژخانه برای شما عزیزان ارائه دهیم.

 شکل 1 رادیاتور اجرا شده در یک اتاق

 شکل 1 رادیاتور اجرا شده در یک اتاق

در سیستم شوفاژخانه، بویلر بزرگی مستقر شده که بر روی آن آمپر نشان دهنده درجه حرارت و دکمه تنظیم کننده درجه حرارت نصب شده است.

به وسیله این بویلر(دیگ) واقع در شوفاژخانه ساختمان، گرمایی ایجاد می شود که در هنگام ورود آب تانکر به این دیگ، باعث گرم شدن آب شده و آن را به درجه حرارت مشخصی می رساند.

این گرمای ایجاد شده، ناشی از فعالیت یک مشعل است که شمعک آن همیشه در حالت روشن باقی می ماند.

سپس، آب های گرم شده به وسیله موتور پمپ بالا آمده و وارد هر طبقه می شود.

بر روی این موتور پمپ‌ها دکمه مشخصی وجود دارد که با استفاده از آن، می توان تعیین کرد که آب با چه سرعتی و تا کجا بالا برده شود.

شکل 2اجزای مختلف شوفاژخانه و ارتباط آن ها با هم

شکل 2اجزای مختلف شوفاژخانه و ارتباط آن ها با هم

در هر طبقه، لوله های مشخصی برای رفت و برگشت آب تعبیه شده است و بر سر هر لوله، شیرفلکه ای برای باز و بسته کردن نصب می شود که با استفاده از آن، می توان این لوله ها را بست و راه ورود آب به شوفاژ را مسدود کرد.

هنگامی که داخل تانکر خالی از آب شود، توسط لوله های آب، این آب دوباره بازگردانده می شود.

همچنین یک کنتور برای تامین برق موتور هم وجود دارد.

در سیستم شوفاژخانه که از آب گرم استفاده می شود، دمای آب خارج شده از دیگ در حدود 82 درجه سانتی گراد و دمای آب ورودی به داخل دیگ که گرمایش را به اتاق منتقل کرده است، در حدود 71 درجه سانتی گراد است.

به عبارت دیگر، اختلاف دمای آب گرم خروجی از دیگ و آب برگشتی به دیگ، در حدود 11 درجه سانتی گراد است.

در سیستم شوفازخانه، گرم شدن یک محیط توسط رادیاتور، به صورت جابجایی آزاد یا طبیعی صورت می گیرد.

هوایی که در بالای رادیاتور قرار دارد، به دلیل گرم شدن، سبک شده و به سمت نقاط مرتفع تر محیط حرکت می کند و هوای سرد طرف دیگر محیط، جایگزین آن شده و به همین ترتیب یک چرخش طبیعی، در جریان هوای اتاق به وجود می آید که دمای تمامی نقاط محیط را بالا می برد و گرم می کند.

رادیاتور شوفاژ، به موتور یا وسیله برقی، مجهز نمی باشد. بنابراین، امکان کنترل دمای اتاق و همچنین میزان رطوبت نسبی اتاق توسط رادیاتور شوفاژ، میسر نمی باشد.

اصولا هنگامی که هوای اتاق گرم می شود، میزان درصد رطوبت نسبی کاهش پیدا کرده و بدین طریق، رادیاتور شوفاژ باعث کاهش میزان رطوبت نسبی اتاق می شود و بایستی با افزودن بخار به هوای اتاق، میزان رطوبت مورد نیاز را تامین کرد.

شکل 3 پیشنهادات ابعادی نصب رادیاتور در یک اتاق

شکل 3 پیشنهادات ابعادی نصب رادیاتور در یک اتاق

در زمستان، برای محیط هایی که کنترل دما و درصد رطوبت نسبی در آن ها از اهمیت چندان زیادی برخوردار نیست، از رادیاتور شوفاژ استفاده می شود.

اگرچه دمای اتاق در سیستم شوفاژخانه، به راحتی و با استفاده از کنترل گر های الکتریکی و مکانیکی قابل کنترل است.

بهترین محل نصب رادیاتور در ساختمان، در زیر پنجره یا کنار دیوارهای خارجی محسوب می شود. زیرا در این حالت در فصل زمستان، به شکل پیوسته ای گرما به اتاق افزوده می شود، اما دمای اتاق بالا نرفته و ثابت می ماند، چون بخش زیادی از گرمای تولید شده، هدر می رود.

 

شکل 4 سیستم شوفاژخانه و ارتباط اجزای آن در هنگام فعالیت

شکل 4 سیستم شوفاژخانه و ارتباط اجزای آن در هنگام فعالیت

هدررفت حرارتی، به دو طریق انجام می گیرد:

  1. اولی تلفات حرارتی ناشی از جداره ها، از قبیل دیوار، پنجره، کف، سقف و ..
  2. دومی، تلفات حرارتی ناشی از نفوذ هوای سرد از درزهای کناره های پنجره ها.

به بیان دیگر، در هر صورت، برخلاف خواسته ما، این هدررفت حرارتی صورت می گیرد و ما فقط می توانیم با اتخاذ راهکارهایی میزان آن را کاهش دهیم.

به همین دلیل توصیه می شود که رادیاتورها زیر پنجره نصب شوند تا مقداری از حرارت رادیاتور، صرف جبران هدررفت گرمایی پنجره و جداره هایش شود و بخش باقی مانده، اتاق را گرم کرده و دمای آن را در حد مطلوبی نگه دارد و در عین حال از سطح پیرامونی پنجره در داخل اتاق، امکان استفاده فراهم باشد.

در صورتی که رادیاتور در خلاف ضلع پنجره دار اتاق نصب شود، به دلیل سرد بودن، محیط اطراف پنجره متبوع نبوده و استفاده از آن فضا، با مشکلاتی همراه خواهد بود.

برای آشنایی با اجزای مختلف سیستم شوفاژخانه، توصیه می کنیم مقاله اجزای شوفاژخانه را مطالعه فرمایید.

در این نوشته، تلاش کردیم که شما عزیزان را با چگونگی فعالیت سیستم شوفاژخانه در ساختمان بپردازیم.

شکل 5 تکنسین در حال تعمیر رادیاتور

 شکل 5 تکنسین در حال تعمیر رادیاتور

هر گونه نقص در فرآیندهای ذکر شده، باعث کاهش بازدهی سیستم حرارت مرکزی می شود و لازم است، هر چه سریعتر نسبت به تعمیر و یا تعویض بخشی از سیستم شوفاژخانه اقدام کرد.

به این منظور، همکاران واحد فنی ما آمادگی کامل دارند تا در سریعترین زمان ممکن بعد از تماس شما عزیزان، در محل ساختمان حضور پیدا کرده و مجموعه خدمات لازم را برای بهبود کارایی شوفاژخانه شما انجام دهند.

اشتراک گذاری این صفحه